Αργοστόλι


Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς με πληθυσμό 14.000 κατοίκους. Το Αργοστόλι βρίσκεται στο άκρο του φυσικού κόλπου που περιβάλλεται από βουνά και καταπράσινα δάση. Όμορφα βενετσιάνικα κτίρια κοσμούσαν την πόλη πριν καταστραφούν μαζί με ολόκληρο το Αργοστόλι και άλλα χωριά του νησιού από τον μεγάλο σεισμό του 1953.

Η πόλη ξαναχτίστηκε από τότε με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά δεν έγιναν προσπάθειες για τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του τοπικού χρώματος. Μια πέτρινη γέφυρα μήκους 650 μέτρων που ονομάζεται Γέφυρα Δράπανο βρίσκεται στην είσοδο της πρωτεύουσας. Στο κέντρο υπάρχει μια μικρή πυραμίδα αφιερωμένη στον Charles de Bosset, ο οποίος έκτισε τη γέφυρα, κατά Βρετανική Αυτοκρατορία.

Η σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πόλη του Αργοστολίου είναι αρκετά απασχολημένη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, προσφέροντας πληθώρα ενδιαφερόντων χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων. Ο όμορφος πλακόστρωτος παραλιακός δρόμος περιβάλλεται από φοίνικες και πολύχρωμα βότσαλα από τη θάλασσα. Ο δρόμος τελειώνει στη μικρή προβλήτα των πλοίων, όπου τα καραβάκια συνδέονται με την πόλη του Ληξουρίου κάθε μισή ώρα και τα ψαροκάικα αγκυροβολούν.

Η κεντρική πλατεία της πόλης, η πλατεία Βαλλιάνου, είναι μια μεγάλη και ευχάριστη πλατεία με πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Τα βράδια, η πλατεία γεμίζει πραγματικά με τους ντόπιους που είναι πραγματικά ζεστοί και φιλικοί. Στο Αργοστόλι μπορεί κανείς να παρατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Η πεζοδρομημένη οδός Λιθόστρωτο είναι ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας γεμάτος με όλα τα είδη καταστημάτων. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τον ενδιαφέροντα πύργο ρολόι της πλατείας Καμπάνας. Γύρω από τα περίχωρά της υπάρχει ποικιλία εστιατορίων που καλύπτουν όλα τα γούστα. Ακριβώς πάνω από την πλατεία είναι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης, ο πλούσιος Βοτανικός Κήπος.

Στο Αργοστόλι θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεφαλονιάς το οποίο φιλοξενεί ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα από τη μυκηναϊκή, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Η πλούσια συλλογή περιέχει νομίσματα, σπαθιά, γλυπτά και κεραμικά.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο μουσείο είναι η ιστορία του Κοργιαλένειου και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο ισόγειο της βιβλιοθήκης του Κοργιαλένειου, ένα αναπαλαιωμένο κεφαλονίτικο σπίτι του 19ου αιώνα. Το μουσείο εκθέτει μια ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών από την ιστορία της Κεφαλονιάς.

Η βιβλιοθήκη του Αργοστολίου φιλοξενεί 50.000 βιβλία και παλιά χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων πολύ σπάνια. Κοντά στη βιβλιοθήκη βρίσκεται το όμορφο θέατρο του Κέφαλου, ένα από τα καλύτερα θέατρα της Ελλάδας. Ο Φάρος του Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και χτίστηκε από τον Βρετανό διοικητή Νάπιερ. Ένα μικρό στρογγυλό κτίριο με λευκούς δωρικούς κίονες τοπικά γνωστές ως Φανάρι. Αυτός ο όμορφος φάρος είναι ένα από τα εμπορικά σήματα της Κεφαλονιάς.